Пам’яті Данила Марковича КУРДЕЛЬЧУКА

На 73-ому році життя перестало битися серце визначного правознавця України, засновника і багаторічного президента Української іноземної юридичної колегії, Почесного консула Республіки Панама в Україні, голови Міжнародного громадського об’єднання «Волинське братство»

Данила Марковича КУРДЕЛЬЧУКА.

Народився Д. М. Курдельчук 2 січня 1944 року в селі Куликовичі Маневицького району Волинської області. У 1967 р. закінчив відділення міжнародного права юридичного факультету Київського державного університету імені Тараса Шевченка і був зарахований на посаду консультанта Представництва Інюрколегії в Українській РСР і Молдавській РСР. Через десять років став заступником керівника Представництва, а в 1987-ому його керівником. З проголошенням незалежності України, наприкінці 1991 року, коли союзна Інюрколегія оголосила про закриття свого Представництва в Києві, була створена Українська іноземна юридична колегія, Президентом якої відтоді й до останнього дня свого життя був Данило Курдельчук. В Укрінюрколегії він згуртував колектив високопрофесійних фахівців-правознавців, патріотів України, які представляють інтереси українських громадян за кордоном і надають послуги іноземним представництвам в Україні.

Велика заслуга Д.М.Курдельчука у захисті прав українців-остарбайтерів. Спочатку в якості юридичного радника, а згодом як члена Наглядової Ради Українського національного фонду «Взаєморозуміння і примирення» йому довелося часто виїздити в різні країни для переговорів з цієї проблематики. Він віддавав цій роботі багато енергії, досвіду і знань, вважаючи цей напрям надзвичайно важливим як для конкретних людей, що пройшли через табори рабської праці в Німеччині й Австрії, так і для всієї України, для захисту її престижу й гідності у світі.

Д.М Курдельчук здобув високий авторитет дипломата. Республіка Панама уповноважила його бути її Почесним Консулом в Україні, і з цими обов’язками на громадських засадах він справлявся відповідально й сумлінно. Так само як і з обов’язками довіреного адвоката Посольства Австрійської Республіки в України, за що був удостоєний високої нагороди цієї держави. Данило Курдельчук був віце-президентом Світового конгресу українських юристів, членом Правління Українсько-американської асоціації адвокатів, брав участь у багатьох міжнародних переговорах у складі офіційних делегацій України.

Як високошановану людину й мудрого, авторитетного правознавця його вважали за честь запросити до свого складу багато громадських організацій. Він очолював громадські ради при Міністерстві юстиції, Державній реєстраційній службі України, представляв громадськість Києва у діалозі із столичною владою, входив до Ради товаровиробників і роботодавців при Президентові України (1996 – 2000 рр.), був заступником голови Спілки юристів України, членом Правління Спілки адвокатів України, співзасновником Міжнародного благодійного фонду «Дитяче серце» та ряду інших громадських об’єднань і організацій.

З особливо гострим болем відгукнулася звістка про відхід у вічність Данила Курдельчука у серцях волинян, зокрема, членів Міжнародного громадського об’єднання «Волинське братство». З перших днів його створення він очолив Раду об’єднання і став не просто його керівником, а й душею. До нього йшли за допомогою, порадами з найрізноманітніших життєвих питань і ніколи не чули від нього слова відмови в підтримці. Данило Курдельчук до останніх своїх днів розбудовував ділові і творчі відносини братства з малою батьківщиною – Волинню. Йому було присвоєно звання Почесного громадянина Волині. Він стояв біля джерел загальноукраїнського земляцького руху та доклав чимало зусиль для його розвитку і поширення серед зарубіжного українства.

Багатогранна і невтомна діяльність Данила Курдельчука удостоєна цілого ряду державних нагород, почесних звань і відзнак: ордена «За заслуги» усіх трьох ступенів, Почесної грамоти Верховної Ради України «За особливі заслуги перед Українським народом», Золотої відзнаки Міжнародного фонду юристів, почесних звань «Заслужений юрист України» та «Народний посол України», кращий юрист року (1999 р.) та кращий адвокат року (2003 р.). Він удостоєний орденів Святого рівноапостольного князя Володимира та преподобного Нестора-літописця.

Відхід у вічність Данила Марковича Курдельчука, великого українця, славного сина землі Волинської, визначного правознавця, активного громадського діяча, надійного товариша і друга – велика, гірка, непоправна втрати для нашої держави, українського суспільства, для кожного, хто його знав. Глибоко сумуємо і схиляємо голови перед його світлою пам’яттю.

Міжнародне громадське об’єднання «Волинське братство»

Українська іноземна юридична колегія

Друзі й колеги

Опубліковано у МГО "Волинське братство". Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *