З життя земляцьких громад у м. Києві

Об’єднання в громадські колективи людей за їх громадськими ознаками мало місце ще з XIV століття. За часів входження українських земель до складу Великого князівства Литовського відомо, що у деяких містах України створювалися національні земляцтва. Так, у м. Камянці–Подільському існували три об’єднання міщан: українське, литовське та вірменське, які користувалися правом самоуправління. В ХІХ столітті у Російській імперії, в т.ч. на українських землях, вперше створювалися студентські земляцтва. Це були, зокрема, Полтавське, Херсонське і Київське земляцтва при Московському університеті, Маріупольське земляцтво при Харківському університеті тощо. Стимулом добровільного об’єднання молодих людей у земляцтва була потреба спілкування у рідному середовищі, підтримці української мови, матеріальній допомозі своїм членам.

В процесі демократизації суспільного життя з середини 90-х років минулого століття, поряд з виникненням політичних партій, набуває активного поширення земляцький рух у столиці незалежної України.

Проголошуючи позапартійну позицію, земляцтва заявляють про свою відданість рідній землі, бажання об’єднати зусилля киян – вихідців з різних регіонів України в ім’я надання допомоги своїм областям, районам, містам земляцької взаємо підтримки один одному у нинішній непростий час. Серед перших, з 1996 року створені та зареєстровані в органах юстиції столиці земляцькі об’єднання чернігівчан, житомирян, вінничан, буковинців. Їх починання були підхоплені земляками Донеччини, Херсонщини, Запоріжжя, Кіровоградщини, Миколаївщини, Хмельниччини, Івано-Франківщини, Терн опілля, Волині, Львівщини, Харківщини, Черкащини Луганщини, Дніпропетровщини, Сумщини, Закарпаття, Рівненщини, Полтавщини, Одещини, Київщини. Зараз у столиці зареєстровані 22 регіональних земляцтва, з яких 12 мають статус «міжнародної громадської організації». Товариства земляків підтримують тісні зв’язки із об’єднаннями земляків, вихідців із своїх регіонів, які проживають у США, Канаді, Росії, Білорусії, Польщі та багатьох інших регіонах зарубіжжя.

Керівництва земляцтв з самого початку їх діяльності напрацювали спільну лінію громадської діяльності на взаємо підтримку, поширення  здобутого досвіду, взаємоповагу, об’єднання зусиль регіонів заради спільної України. З цією метою у 2000 році була створена у м. Києві Рада керівників земляцтв областей України.

В 2009 році Міністерством юстиції України за рішенням більшості членів Ради керівників зареєстровано Спілку громадських організацій «Асоціація земляцьких організацій «Рада земляцтв областей та регіонів України», яка в свої діяльності керується спільно прийнятим Статутом, втілює на практиці найсправедливіший принцип: у любові до рідного краю усі рівні, незалежно  від рівня доходів, освіти, віку, політичних переконань.
Товариство «Чернігівське земляцтво» у м. Києві виступило одним із співзасновників та організаторів роботи Асоціації.
 

Для узгодження роботи земляцьких товариств Координаційний комітет затверджує графік координаторства, згідно з яким почергово терміном, як правило, на три місяці, визначається земляцтво – координатор роботи земляцтв Асоціації.

Наприкінці минулого року Товариство «Чернігівське земляцтво» у м. Києві було визначене координатором роботи земляцтв Асоціації на період з 01.01.2012 по 31.03.2012 р.

В рамках координації були здійснені поїздки керівників земляцьких організацій до:
–     Козелецького району Чернігівської області;
– Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця», м. Батурин, Бахмацький район та Національного історико-культурного заповідника «Качанівка», с. Качанівка, Ічнянський район;
–    м. Чернігова з метою огляду унікальних давньоруських храмів.

У складі Урядової делегації керівники земляцтв поклали квіти до пам’ятника Т.Г. Шевченка у м. Києві у день його народження.
 

Координатор на наступний період – з 01.04.2012 по 30.06.2012, голова МГО «Земляцтво Херсонщини» прийняв атрибути координаторства – булаву та малий герб України, в урочистій обстановці у виставковому залі Борисоглібського собору на фоні іконостасної срібної царської брами початку XVIIІ століття. На церемонії передачі булави були присутні голова Чернігівської обласної державної адміністрації В.М. Хоменко та голова Чернігівської обласної ради А.І. Мельник.

Наприкінці березня 2012 року відбулися загальні збори учасників Спілки громадських організацій «Асоціація земляцьких організацій «Рада земляцтв областей та регіонів України», членами якої сьогодні є:
– ГО «Товариство «Вінничани у Києві»;
– МГО «Волинське братство»;
– МГО «Земляцтво житомирян»;
– Товариство «Закарпатців в м. Києві»;
– МГО «Земляцтво Запоріжжя»;
– ГО «Земляцтво Івано-Франківців у м. Києві»;
– ГО «Земляцтво Кіровоградщини»;
– ГО «Львівське товариство»;
– МГО «Полтавське земляцтво»;
– МГО «Рівненське земляцтво»;
– ГО «Сумське земляцтво» в м. Києві;
– ГО «Тернопільське земляцтво в м. Києві «Тернопілля»;
– МГО «Слобожанщина»;
– МГО «Харківське земляцтво»;
– МГО «Земляцтво Херсонщини»;
– Хмельницьке земляцтво «Хмельниччина»;
– Черкаське земляцтво «Шевченків край»;
– ГО «Земляцтво буковинців в м. Києві «Буковина»;
– Товариство «Чернігівське земляцтво» у м. Києві.

Головою Асоціації земляцьких організацій на черговий термін обрано голову ради Товариства «Чернігівське земляцтво» у м. Києві Ткаченка Віктора Вікторовича.
 

З цією важливою подією у земляцькому русі України щиро вітаємо багатотисячну земляцьку громаду з усіх областей і регіонів України, а також тих, хто продовжує примножувати і збагачувати надбання своєї малої батьківщини!

Опубліковано у Рада Земляцтв. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *