Протокол № 10 загальних зборів Асоціації “Рада земляцтв областей та регіонів України”

м.Київ 20 жовтня 2010 року

Присутні:
Фень В.В. – Виконавчий директор земляцтва «Волинське братство»;
Бачинський А.М. – Віце-Президент «Земляцтва Житомирян»;
Бідзіля М.І. – Почесний голова земляцтва «Закарпатці в м.Києві»;
Федорченко В.К. – Голова Запорізького земляцтва;
Говдяк Р.М. – Голова «Земляцтва Івано-Франківців»;
Дерев‘янчук Г.Ю. – Виконавчий директор земляцтва «Львівське товариство»;
Бурмака М.П. – Генеральний директор Полтавського земляцтва;
Ващук С.М. – Виконавчий директор Рівненського земляцтва;
Будзан Б.П. – Представник Тернопільського земляцтва «Тернопілля»;
Паровішніков І.П – Голова земляцтва «Слобожанщина»;
Рева С.Л. – Голова правління Харківського земляцтва;
Тимошенко В.М. – Віце-президент земляцтва Херсонщини;
Пономаренко Б.Й. – Перший віце-Президент Черкаського земляцтва «Шевченків край»;
Цибух В.І. – Голова земляцтва «Буковина»;
Ткаченко В.В. – Голова Чернігівського земляцтва.

Порядок денний:
1. Розгляд звернення керівників семи обласних земляцьких організацій до земляцтв України, що входять в Асоціацію.

За порядок денний голосували: одноголосно.

Ведучий зборів В.Ткаченко запропонував висловитись всім присутнім з приводу звернення керівників семи земляцтв.
Виступили:
Ващук С.М.
– Не зрозуміло – хто був автором листа. Ясно, що його не писав ні Симоненко, ні Кінах, ні інші керівники, які кимось були невірно проінформовані. В статутах у нас усіх записано, що земляцтва не займаються політикою, тим більше в Асоціації про це і мови ніколи не було.
Навпаки, ми знаємо як працювали в передвиборчі часи саме ті земляцтва, які звернення написали, як вони після виборів отримали Подяки від Президента. Як-то кажуть: «На злодії шапка горить». Це, звичайно, їхні справи, якщо статути це дозволяють, а нас втягувати в політику не треба.

Бідзіля М.І.
– Дивне звинувачення нас у підтримці «помаранчевих» вождів. Асоціація ніколи нікого не підтримувала – ні «помаранчевих», ні «біло-синіх».
Окремі люди в земляцтвах, ясно, могли висловлювати свої симпатії чи антипатії, але наші земляцтва політикою не займались. Я думаю, що і Кінах, і Єфремов, і Симоненко, і Сахань отримують збочену інформацію. Не ясно тільки – хто її готує і продуктує.
Треба написати відповідь на цей лист. Консолідація думок – це добре, але ж без брехні!

Бачинський А.М.
– Незрозуміло в чому нас конкретно звинувачують? Якщо в незаконній реєстрації Асоціації – є для цього Мінюст, прокуратура. Я пам‘ятаю, як в Мін’юсті заставляли кожну літеру, кожну кому переписувати, вичищали можливі помилки. Це була позиція члена нашого земляцтва, міністра юстиції Онищука. Я думаю, що треба терпеливо продовжувати роз‘яснення, що єдиною нашою політикою є любов до малої Батьківщини.
Цікаво з‘ясувати – хто є провідником усієї цієї брехні про діяльність Асоціації?

Бурмака М.П.
– Звичайно, незрозуміло навіщо певні конкретні люди інформують своїх керівників про начеб-то політичні акції інших земляцтв і Асоціації.
На ці звинувачення треба давати відповідь, але толерантну, не опускаючись ні до оправдань, бо виправдовуватись ні за що, ні до звинувачень, бо це принижує. Я ще хотіла б зробити оголошення: післязавтра день народження нашого Почесного президента Б.І.Олійника. Є домовленість, що ми всі можемо поздоровити його о 12 годині, одночасно з членами нашого земляцтва, керівниками міста О.П.Поповим та Л.М.Новохатьком.

Рева С.Л.
– Треба добре обдумати відповідь і швидко її написати. Не вступати в полеміку, а підтримати ініціативу щодо консолідації зусиль. Запропонувати зустрітись для вироблення спільних бачень, але зробити це не 25-29.10, а після проведення місцевих виборів. Доручити кільком членам Асоціації написати лист-відповідь і запросити на зустріч, по можливості, перших керівників земляцтв.

Пономаренко Б.Й.
– Зустрічатись з земляцтвами, які не вступили в Асоціацію, необхідно. Ніхто не може бути силою в неї втягнений, кожне земляцтво працює так, як вважає за необхідне. Смішно звинувачувати нас у політичній підтримці на виборах – такого не було ні в намірах, ні в діях. Треба написати відповідь і розіслати її всім керівникам, які підписали це звернення.

Будзан Б.П.
– Важливо швидко і продумано відреагувати на те, що викладене у зверненні семи керівників земляцтв. Не вдаватись в перепалку, відповісти толерантно, запропонувати відпрацювати спільне бачення загальних моментів.

Федорченко В.К.
Бажано донести до керівників, які підписали цього листа-звернення дійсний стан речей. Хтось же їм розказує, переконує, що ми займаємось тим, чим насправді не займаємось. Запорізьке земляцтво політикою ніколи не займалось, Асоціація ніколи не займалась. Кожне земляцтво абсолютно вільне у виборі рішень, голосувань, участі в тих чи інших акціях. Живемо дружно і робимо хороші речі. Треба написати лист, де запропонувати спільно вирішувати спільні проблеми, брати одне у одного краще, відмовитись від непотрібних звинувачень.

Фень В.В.
– Незрозумілі закиди в зверненні щодо, начеб-то, порушеннях закону при реєстрації Асоціації. Данило Маркович Курдельчук особисто переглядав свого часу всі документи при створенні Асоціації і стверджує, що всі вони виконані ідеально.
Юристи Мін’юсту теж нам повертали на переробку документи багаторазово, поки не були усунуті найменші похибки.

Дерев‘янчук Г.Ю.
– Важливо, по можливості, запросити для зустрічі саме перших керівників і провести її, звичайно, після виборів.

Паровішніков І.П.
– Обов‘язково написати в листі, що діяльність Ради земляцтв у 2009 році практично припинилась, не проводились спільні заходи, не збирались разом для обговорення проблем.
Асоціація ж відразу після створення запрацювала, провела ряд заходів – толока в Пирогово, презентація на майдані Незалежності, інші заходи. Треба висвітлити скільки справ зроблено.

Говдяк Р.М.
– Приєднуюсь до думок про необхідність у листі до керівників земляцтв, що підписали звернення по Асоціації, підкреслити, що у нас немає ніякого диктату, що всі земляцтва самостійно відбудовують свою діяльність.

Цибух В.І.
– Якщо є звинувачення нас у порушенні закону при реєстрації Асоціації – необхідно вияснити які конкретно порушення нам інкримінуються, дати заключення юристів щодо процедури створення Асоціації.
Що стосується діяльності Асоціації, то ми робимо добрі справи, нікому не переходимо дорогу. Хто в Асоціацію не хоче – це особистий вибір кожного земляцтва, але співпрацю всіх земляцтв хотілось би організувати, а не чути звинувачення в тому, що ми не робимо.

Тимошенко В.М.
– Треба зустрічатись з керівниками земляцтв, що до Асоціації не входять. У нас ніхто нікому нічого не винен, я їм це розповідав. Думаю, поступово все роз‘ясниться і владнається, ці свари треба закінчувати.

Ткаченко В.В.
– Звичайно образливо і незрозуміло, коли лунають на зборах Луганського земляцтва закиди з вуст віце-Президента земляцтва про те, що я його викликаю на доповідь, заставляю здавати якісь незрозумілі звіти. Не подобаються нападки в якійсь незрозумілій узурпації влади, незрозумілі образи на нас, нічим не підтверджені звинувачення в фальсифікаціях протоколів при створенні Асоціації, в тому, що ми, нібито створювались спеціально для підтримки «помаранчевої» команди.
Якщо говорити дуже м‘яко, то це неправда, хоча у мене на думці зовсім інші визначення. Але, на жаль, виконавці донесли цю неправду до вух і вуст перших керівників земляцтв і тепер і Кінах, і Єфремов, і Симоненко, і Сахань розтиражували цю неправдиву думку.
Але вважаю, що ми повинні бути навіть у цій ситуації витримані і толерантні, не відповідати на образи і неправду, спробувати знайти спільну мову.
Пропоную створити невеличку групу для відпрацювання тексту листа семи керівникам, що до нас звернулись, протягом одного дня відпрацювати його і завтра підписати та розіслати.
Вирішили:
1. Доручити відпрацювати текст листа Ткаченку В.В., Паровішнікову І.П., Будзану Б.П., погодити його в телефонному режимі з усіми учасниками сьогоднішнього засідання і підписати не пізніше 22 жовтня.
2. Поздоровити Б.І.Олійника з 75-літтям в Фонді культури разом з керівництвом КМДА О.Поповим та Л.Новохатьком о 12.00.
3. Поздоровити з 75-літтям керівника Донецького земляцтва В.І.Ляшка 26.10.2010 року. Доручити В.Ткаченку напередодні переговорити з В.І.Ляшком та уточнити формат зустрічі.

За всі питання голосували «за» – одноголосно.

Голова зборів (підпис) В.В.Ткаченко

Опубліковано у Голова Ради Земляцтв, Засідання Ради, Рада Земляцтв. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *