В ОБІЙМАХ КАРПАТ

DSC_7147-20  Із земляцьких орбіт       

МГО «Івано-Франківське земляцтво”  під час координаторства земляцького руху в Україні організувало для керівників громадських об’єднань ознайомлювальну поїздку на свою малу батьківщину. Гурт набрався чималий — аж 26 відповідальних осіб. Серед них президент МГО “Волинське братство” Микола Жулинський, голова ГО “Земляцтво Кіровоградщини” Микола Мездрін, виконавчий директор МГО “Рівненське земляцтво” Святослав Ващук, голова МГО “Слобожанщина” Ігор Паровишніков, голова ГО “Буковина” Валерій Цибух, виконавчий директор Товариства “Чернігівське земляцтво” в Києві Тетяна Літошко, голова ГО “Донецьке земляцтво” Віктор Третьяков та інші. Прилучився до делегації й відомий журналіст, член Громадського об’єднання українців у Польщі Сіерант Марек. На правах господаря очолив авторитетне товариство голова Ради МГО “Івано-Франківське земляцтво” Богдан Гдичинський, якому допомагали очільники київських прикарпатців.

Вечірньої пори гамірливе товариство всілося в окремий вагон і розпочалася мандрівка в казку. Та і як інакше назвати українське  Прикарпаття! Воно здавен оспіване, освячене славними людьми, які   живуть там, воно справді легендарне. І в цьому пересвідчилися   бувалі в бувальцях гості з усіх куточків України, відчувши справжнє  тепло господарів.

Ледве потяг зупинив свій нічний біг, як на пероні уже зустрічав делегацію заступник голови ОДА Сергій Басараб. Він відразу повідомив, що прибульцям не дадуть нудьгувати від неробства. І таки виявився послідовним: ледве обжившись у готелі “Надія”, мусили притомлені подорожани рушати до приміщення облдержадміністрації, де  за кругим столом обговорили мету поїздки, ознайомилися з планом перебування. І почалося…

Екскурсію по місту провів кандидат історичних наук Петро Гаврилишин із Прикарпатського університету ім. В.Стефаника. А в давньому Станіславі є що побачити — європейська архітектура, зелені зони, уходжені вулиці й парки, а понад усе привітні люди. Добре набродившись, вирушили в сторону Карпат до славнозвісного міста Яремче. А в дорозі, навіть якщо б хтось із подорожан намислив задрімати, його б розбуркали цікаві розповіді про свій легендарний край Олександри Мецевої. Так і прибула делегація в чарівне Яремче, де на них уже чекав міський голова Василь Онутчак. І за обідом, і опісля в час екскурсії він зумів довести, що їхнє місто чи не найкраще в світі.

А далі був прозорий Прут, на березі якого так кортіло заночувати, особливо після того, як дехто наважився відчути босими ногами ніжність швидких хвиль. Та на них уже чекав знаменитий гірськолижний курорт “Буковель”. І хоча про спуск по схилах на лижах годі було й думати, зате чарунок від гри трембітаря Миколи Василевича та гурту троїстих музик  під час вечері залишився в пам’яті надовго.

А в яких світах не знають про гуцульське свято проводів пастухів на полонину! Верховина в той день справді стає невпізнанною, так було з діда-прадіда. Святкували не лише пастухи, а й велика многість гостей, фольклорні колективи тішили їх неповторними мелодіями, а сувеніри та вишиванки вписувалися в чарівні краєвиди. Все це відкрилося земляцькій делегації наступного дня, до всього доклав руку голова Верховинської райради Іван Шкіндюк.

Логічним завершенням поїздки був заключний прийом в Верховині, на який прибули голова облдержадміністрації Олег Гончарук, уже знайомий його заступник Сергій Басараб, представник ПАТ “Укрзалізниця” в Кабінеті Міністрів України Михайло Негрич та інші поважні люди. Всі виступаючі акцентували увагу на тому, що саме Асоціація земляцьких організацій є справжньою ланкою єднання України та розвитку культури нашої держави.

Лариса ГРИДЖУК

DSC_7570-278

DSC_7425-210 DSC_7416-205 DSC_7351-182 DSC_7293-137 DSC_7284-130 DSC_7244-99 DSC_7878-379 DSC_7865-370 DSC_7856-365 DSC_7583-288

Опубліковано у Земляцтво івано-франківців у м. Києві, Земляцтво Житомирян, Львівське товариство, МГО "Волинське братство", МГО "Земляцтво Кіровоградщини", МГО "Харківське земляцтво", МГО "Чернігівське земляцтво", Події, Рада Земляцтв. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *