Поїздка до Вінниччини в рамках координатортсва

0-02-04-5abe7726aef91b1b4dc973c018fcbab032711a6f879b9398fdd58003b31e8a31_ee603d8301-02 червня 2018 року в рамках координатортсва відбулася поїздка членів Асоціації, повноважних представників від земляцьких об’єднань, організацій до Вінницької області.

У поїздці взяли участь:

Громадська організація «Товариство «Вінничани у Києві»

Продивус Володимир Степанович – голова Ради

Зарубінський Олег Олександрович – заступник голови

Крижанівський Володимир Петрович – заступник голови

Побережний Олег Олександрович – член Ради

Мазурчук Галина Павлівна – член Ради

Касьян Євген Володимирович – виконавчий директор

Міжнародне громадське обєднання «Волинське братство»

Шевчук Сергій Володимирович – голова МГО

Міжнародна громадська організація «Земляцтво житомирян»

Барановський Віктор Михайлович–перший віце-президент

Товариство «Закарпатців у місті Києві»

Бідзіля Микола Іванович – почесний голова

Громадська організація «Земляцтво Запоріжжя»

Федорченко Володимир Кирилович – голова Ради

Громадська організація Міжнародна організація «Івано-Франківське земляцтво»

Ковтун Юлія Володимирівна – виконавчий директор

Громадська організація Міжнародне громадське об’єднання «Рівненське земляцтво»

Якимчук Микола Андрійович – голова Ради

Ващук Святослав Михайлович – виконавчий директор

Громадська організація «Сумське земляцтво у м. Києві»

Рішняк Іван Миколайович – голова земляцтва

Громадська організація Тернопільське земляцтво в місті Києві «Тернопілля»

Бачинський Валерій Йосипович–голова земляцтва

Міжнародна громадська організація «Харківське земляцтво»

Левченко Ольга Іванівна –виконавчий директор

Громадська організація «Міжнародна об’єднання Земляцтво Херсонщини»

Рожко Микола Петрович – почесний президент

Громадська організація Земляцтво «Хмельниччина»

Каплун Михайло Степанович – голова правління

Громадська організація «Черкаське земляцтво «Шевченків край» у м. Києві

Пономаренко Борис Йосипович – перший заступник голови

Громадська організація «Земляцтво буковинців в м. Києві «Буковина»

Цибух Валерій Іванович – голова земляцтва

Гурбик Богдан Олександрович – виконавчий директор

Громадська організація «Товариство «Чернігівське земляцтво»

Ткаченко Віктор Вікторович – голова Ради

Літошко Тетяна Андріївна – виконавчий директор

На порядку денному стояло лише одне питання – ознайомлювальна поїздка Вінниччиною 01-02 червня 2018 року в рамках координаторства ГО «Товариство «Вінничани у Києві».

Зі столиці вирушили о 08.00 год. ранку. Мальовниче Поділля зустріло подорожніх дзвінкими переливами пташиного співу, шелестом дібров, дзеркальними плесами річок та озер, запашним різнотрав’ям і сонячними барвами літніх квітів. Вона одразу захопила у полон щедрістю людських сердець, невичерпністю талантів, красою архітектурних пам’яток.

Одразу впало в око, як дбайливі руки та гострий розум вінничан бережуть і примножують надбання минувшини, шанують звитягу предків, невтомно працюють задля розвитку краю.

Подорожуючи областю стало зрозуміло, що кожна визначна подія і видатна особа залишили по собі яскравий слід в історії краю, знайшли відображення у пам’ятках Вінниччини, які промовляли до нас голосом своєї епохи і до цього часу несуть крізь віки надбання людського інтелекту і праці.

Перша зупинка привнесла смуток і печаль у наші серця. Адже знайомство з областю розпочалося з огляду історико-меморіального комплексу пам’яті жертв нацизму, який у нинішньому вигляді був представлений з липня 2011 року на території колишньої ставки «Вервольф» у смт Стрижавка.

Комплекс складається з двох об’єктів: території самої ставки та братської могили військовополонених і громадян окупованих німцями країн, які будували ставку.

Вздовж екскурсійного маршруту встановлені інформаційні стенди, що розповідають про жахи окупації, мужній супротив місцевого населення, історію створення ставки, її значення та вплив на події Другої світової війни, визволення Вінниччини від нацистських загарбників.

Наступним об’єктом нашого знайомства став Вінницький літературно-меморіальний садиба-музей Михайла Михайловича Коцюбинського. До нині збереглись саманна хата, в якій народився і довгий час мешкав відомий український вчитель, письменник, поет М. Коцюбинський зі своєю родиною. На території росте фруктовий сад та дві величезні липи, посаджені дідом-прадідом і самим письменником, і квітник з екзотичними квітами, які він сам збирав по світах.

Перший день перебування на Вінниччині завершився прогулянкою по набережній Південного Бугу, де активно і змістовно проводять своє дозвілля вінничани і гості міста. Родзинкою вечора стали дивовижні лазерні шоу найбільшого у Європі світло-музичного фонтану «ROSHEN»,  який, беззаперечно, став одним із символів Вінниці.

Наступний ранок розпочався захоплюючою подорожжю містом у екскурсійному трамвайчику, який реконструюється майже на 90 % зі старих європейських трамваїв у самій Вінниці.

Подорожуючи залізними шляхами вулицями міста, ми мали можливість помилуватися окрасою забудови центральної (Соборної) та прилеглих до неї вулиць з дивовижними творіннями вінницького архітектора «срібної доби» початку ХХ сторіччя Григорія Артинова: водогінною вежею – «Ратушею з годинником» (1911), готельним комплексом – палацом «Савой» (1912), будинками, на фасадах яких і до нині прослідковуються ознаки всіх стилів європейської архітектури. Вражаючими видалися монастирський єзуїтський комплекс в оточенні муру з вежами і рештками фортеці, велична споруда Костьолу єзуїтів (нині Державний архів Вінницької області), Домініканський костьол (нині Свято-Преображенський собор) та художній і краєзнавчий музеї, які гарно вписалися у колишніх монастирських будівлях.

З вікон трамвайчика нам відкрилась ще одна велична сакральна споруда доби бароко – Францисканський костьол (храм Матері Божої Ангельської) з органом, який поряд з повсякденною літургійною роботою продовжує своє концертне життя. Окрасою маршруту стала садово-паркова зона.

Зупинився трамвайчик саме біля обласного краєзнавчого музею, не відвідати якого ми не могли. Археологічна колекція, етнографічна збірка, народні ікони ХVIII століття залишили по собі незабутні враження.

Далі наша подорож пролягла до древнього і в той же час сучасного масиву «Вишня», де колись для свого помешкання облюбував клаптик землі відомий у всьому світі видатний вчений, геніальний хірург, анатом, творець воєнно-польової хірургії, засновник Товариства Червоного Хреста, прекрасний педагог і громадський діяч Микола Іванович Пирогов, де впродовж останніх двадцяти років свого життя (1861-1881) він жив і працював.

Метою діяльності Національного музею-садиби М.І. Пирогова є збереження особливого культурного середовища, яке було за життя вченого.

Це визначає сенс музею, представленого взаємозв’язаною системою об’єктів культурної спадщини і пам’яток садово-паркового мистецтва, до складу яких входять:

  • будинок, в якому жив М.І. Пирогов, і де розміщена експозиція про його життя і діяльність.
  • музей-аптека з інтер’єрами приймальні та операційної М.І. Пирогова в його садибі «Вишня».
  • церква-некрополь, де покоїться набальзамоване тіло вченого.
  • меморіальний парк, в якому збереглися дерева, посаджені М.І. Пироговим.

Музей відноситься до найважливіших об’єктів культурної спадщини України і займає особливе місце у внутрішньому та міжнародному туризмі.

Відвіданням цього благословенного Богом і обігрітого працьовитими музейними працівниками місця закінчилася  подорож Вінниччиною.

Повертаючись до столиці, керівники земляцьких організацій областей України одностайно висловили думку, що Вінниччина живе, працює, розвивається, загартовується у випробуваннях сьогодення, радіє досягненням кожного земляка.

Зрозуміло, що вінничани споконвіку і донині плекають свою славу, обстоюють волю і щиросердно приймають гостей.

Опубліковано у Uncategorized. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *