НА ЗЕМЛІ КОЗАЦЬКІЙ

1(3)Черкаське земляцтво «Шевченків край» у м. Києві (голова Ради земляцтва Герой України Петро Степанович Шилюк), як координатор Асоціації земляцтв, в останній день літа організувало для членів громади і представників інших земляцтв Києва ознайомчу поїздку до Умані. Ця поїздка була анонсована ще під час урочистої церемонії передачі повноважень координатора в липні у Володимирському соборі Києва. До організації поїздки доклали чималих зусиль виконавча дирекція та члени Ради земляцтва – Павло Панченко, Юрій Маловічко та Борис Пономаренко.

На кордоні делегацію запашним короваєм зустріли керівники Уманщини, які запропонували розпочати знайомство з огляду всесвітньо відомого рукотворного Національного дендрологічного парку «Софі́ївка», об’єкту природо-заповідного фонду та історико-культурної спадщини України. Відвідувачі мали нагоду поринути у світ історичних знахідок і легенд про створення парку, міфічних образів, витворів садово-паркового мистецтва. Гості полишали дендропарк під супровід уманських музик.

Потім побували у Родниківській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів імені
Т.Г. Шевченка — інноваційного навчального закладу району. Сільська школа неподалік Умані приваблює облаштованою територією та сяючим виглядом. А чого варті класи і кабінети з інтерактивними дошками та мультимедійною технікою! Особлива гордість школи — новий клас інформатики та конструктор Лего, з яким можуть працювати діти різного віку. Директор школи Олександра Слупіцька розповідає, що колективу дуже хотілося створити такі умови для школярів, аби вони з любов’ю приходили сюди і вчилися берегти своє, рідне. На навчання до школи потяглися не лише місцеві діти, а й уманські. Музей-світлиця народознавства, нові підручники, парти, зошити, дешеве харчування — всього не перелічити. І все це зроблене за сприяння та допомоги директора КСП «Родниківка» Сергія Войченка, сільського голови Руслана Яремчука та інш2(2)их.

Далі ми познайомилися з селом Берестівець – перлинкою Уманщини – взірцем для всієї Черкащини, з елементами європейських стандартів. Сільський староста Галина Панасюк розповіла, що до Дня незалежності урочисто відкрили новий стадіон з критими трибунами і живою травою, про парк у центрі села з фонтаном та квітучими клумбами й вазонами, про плани на майбутнє. Виявляється, і тут є меценати, для яких батьківщина починається зі свого оновленого села, освітленої і упорядкованої вулиці, очищеного та зарибленого ставка. Особливу увагу розвитку села приділяє депутат Паланської ОТГ, меценат, директор ТОВ “Берестівець” Василь Чекаленко.

Окрім того, членам групи вдалося виділити час для того, щоб відвідати в Умані квартал, де знаходиться місце поховання раббі Нахмана, якого брацлавські хасиди почитають як святого. А ще на шляху до Умані учасники поїздки відвідали музей мотоциклетної техніки минулих років, розташований у комплексі  «Застава».

В поїздці подорожніх супроводжували керівник Уманської РДА Євген Данченко, голова райради Оксана Супрунець та директор «Софіївки» Іван Косенко відповідно до об’єктів перебування, щиро ділилися таємницями господарювання у нинішніх непростих умовах та планами на майбутнє.

В подальших планах Черкаського земляцтва на найближчі місяці – організація цілої низки культурних акцій та ознайомчих поїздок по історичних місцях славної Черкащини: відвідання музею-заповідника Тараса Шевченка в Каневі, поховання державного діяча Гетьмана Війська Запорозького Богдана Хмельницького у збудованій ним Іллінській церкві в селі Суботів біля Чигирина, ознайомлення з творчістю українського поета і журналіста, шістдесятника Василя Симоненка в Черкаському літературно-меморіальному музеї, присвяченому життю і творчості українського поета, та інше.

Кожне земляцтво-координатор Асоціації має почесну місію – ознайомлення колег з власною малою батьківщиною. Черкаське земляцтво з великим задоволенням виконує це приємне завдання, показуючи приклад любові до рідного Шевченкового краю.

Учасники поїздки отримали багато позитивних емоцій та вражень, відчули дружню і щиру атмосферу спілкування, а гарні фото залишаться на згадку про подорож.

Леонід  ГРУШЕВИЙ,

член Ради земляцтва «Шевченків край»

 

Опубліковано у Uncategorized. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *