Cемінар у Коропі

31 жовтня команда проекту «ЗНАТИ, БЕРЕГТИ, ЛЮБИТИ» Українського культурного фонду та Чернігівського земляцтва провела черговий семінар в меморіальному музеї Миколи Кибальчича у селищі Короп на Чернігівщині.  

Меморіальний музей Миколи Кибальчича розміщено у збереженій частині колишнього родового будинку Кибальчичів. Цей дім був збудований батьком Миколи Іваном Йосиповичем Кибальчичем в середині ХІХ століття. Після Другої світової війни дві третини будинку були продані під знесення новими власниками.

Офіційно меморіальний музей Миколи Кибальчича було відкрито 20 січня 1960 року на виконання рішення Чернігівського виконкому обласної Ради народних депутатів від 26 лютого 1959 року, як музей на громадських засадах. Наказом Міністерства культури УРСР від 25 грудня 1978 року меморіальний музей Миколи Кибальчича був переведений в розряд державних і став відділом Чернігівського історичного музею імені Василя Тарновського. Нині меморіальний музей Миколи Кибальчича є відділом Коропського регіонального історико – археологічного музею.

До участі у семінарі були залучені представники громадськості, керівництво району, місцеві жителі, школярі. З нагоди святкування 165-річчя від дня народження Миколи Кибальчича учасників семінару зустрічав духовий оркестр, а учні гуртка ракето-моделювання запускали виготовлені власноруч ракети. Оглядова екскурсія музеєм, яку провів науковий співробітник Коропського регіонального історико-археологічного музею Григорій Касьяненко, завершилася вікториною про життя та діяльність Миколи Кибальчича та іменинним тортом для присутніх дітлахів. А потім були покладені квіти до пам’ятників Миколі Кибальчичу та Сергію Руденку.

Науково-практичний семінар розпочався доповіддю в. о. директора музею Тамари Гриценко, яка, демонструючи кадри з життя і діяльності музею у попередні роки, озвучила проблеми та перспективи його розвитку.

Анастасія Білоус, переможниця районного рівня всеукраїнського гуманітарного конкурсу «Космічні фантазії», познайомила присутніх зі своєю конкурсною роботою «Я – космонавт».

Вадим Махинько – працівник сільськогосподарського підприємства села Деснянське, звернув увагу на встановлення покажчиків назв вулиці, площі імені Миколи Кибальчича та вшанування пам’яті засновника гуртка ракето-моделювання в містечку Короп, який виховав не одне покоління шанувальників наукової творчості Миколи Кибальчича в галузі ракетобудування.

Валентна Михайленко, краєзнавець, автор книги про Миколу Кибальчича, розповіла про окремі моменти його біографії та досліди зі створення ракетного палива, запропонувала встановити вказівники на туристичних маршрутах району.

В ході обговорення нагальних проблем музею учасники семінару внесли ряд пропозицій щодо покращення його роботи, які ляжуть в основу висновків експертної групи щодо збереження «містечкових» музеїв.

Після завершення семінару учасники оглянули експозицію у візит-центрі Мезинського національного природного парку у селі Деснянське, яка охоплює весь проміжок часу від палеоліту до сучасності. Серед експонатів є і матеріали про особистість Миколи Кибальчича – вченого у галузі космонавтики.

Ганна СКРИПКА

Опубліковано у Uncategorized. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *