Семінар у Любечі

DSCN50619 листопада робоча група Чернігівського земляцтва в рамках проекту «ЗНАТИ, БЕРЕГТИ, ЛЮБИТИ», який реалізується  за сприяння Українського культурного фонду, здійснила поїздку у смт. Любеч в історико–археологічний музейний комплекс «Древній Любеч».

По приїзду в Любеч делегацію зустріли представники місцевої влади, науковці, працівники музейного комплексу, вчителі та  учні школи.

Вже з перших  кроків подорожні відчули, якою благодатною, енергетично насиченою, щедрою на добрих людей є ця  земля.

Знайомство розпочалося розповіддю кандидата історичних наук, чудового оповідача Олександра Бондаря. Присутні з захопленням слухали детальну інформацію про те, як виник та розвивався «Древній Любеч»,  як велися археологічні розкопки на його території та  які знахідки є нині у відкритих фондах музею. Приміщення музею нині знаходиться в ремонті за кошти міжнародного гранту і  туристичні екскурсії  в ньому не проводяться.  Проте, основні об’єкти комплексу, а це і саме давньоруське місто Любеч, залишки валу середньовічної фортеці, городище «Замок», некрополь, курганні могильники, поселення, Ближня і Дальня печери преподобного Антонія, Антоніївський монастир, кам’яниця Полуботка, Спасо-Преображенський собор 1811 – 1817 рр.,  доступні для огляду.

Модератор заходу Тетяна Літошко, виконавчий директор ГО «Товариство «Чернігівське земляцтво», презентувала проект «ЗНАТИ, БЕРЕГТИ, ЛЮБИТИ» і розповіла про проблеми збереження культурної спадщини не лише Сіверщини, а і всієї України, зважаючи на децентралізацію, реформування місцевих органів влади, а інколи і людей, які, посівши чільне місце у владі, не розуміють, які багатства їм дісталися в управління. складний соціальний і матеріальний стан регіону.

З вітальним словом  до учасників науково-практичного семінару, який проводився у стінах Любецької школи,  звернулась заступник голови Ріпкинської районної ради  Світлана Ткаченко. Вона зазначила, що місцева влада, як і раніше, опікується проблемами музейного комплексу і докладає всіх зусиль до його збереження і розвитку.

Наталія Шаповал, депутат Любецької селищної ради, з хвилюванням  розповіла про воїнів 12-ї гвардійської Пінської Червонопрапорної ордена Суворова стрілецької дивізії, які захищали Любеч в роки Другої світової війни,  що для дітей надзвичайно важливо знати і берегти свою історію.

Під час заходу учасники семінару змогли ближче познайомитися із доповідями співробітників інституту історії етнології та правознавства імені О. Лазаревського Чернігівського університету імені Т.Шевченка, а саме: Олександра Коваленка про проект «Від партнерства місцевих музеїв до широкого транскордонного культурного співробітництва» в рамках програми  територіального співробітництва країн Східного партнерства Україна – Білорусь, та Ігоря Кондратьєва «Любеч та його округа у ІХ-ХІV століттях»,

Заступник директора з наукової роботи МК «Древній Любеч» Сергій Заліський виступив з доповіддю «Становлення та розвиток музейного комплексу «Древній Любеч», 2009-2018 роки» та про перспективи його розвитку. Василь Трихліб розповів про творчий зв’язок Любецького ЗЗСО І-ІІІ ступенів з МК «Древній Любеч» та історико-патріотичне виховання школярів.

Про сьогодення музею розповів присутнім молодший науковий співробітник музею Анатолій Федорченко, наголосивши на  важливій ролі Любеча в нашій історії як будівничого української нації.

До учасників семінару звернувся настоятель Спасо-Преображенського храму отець Іоанн, який зазначив, що дуже складно і вкрай важливо навчити людей любити свій край, а не тільки знати і берегти його. Церква завжди була на сторожі духовності, а сьогодні – тим більше. Ми завжди робили  і будем робити, щоб зберігалась історія і примножувались добрі справи.

Ніна Саєнко, засновник художньо-меморіального музею Олександра Саєнка у Борзні, у своєму виступі про роль музеїв у презентації української культурної і мистецької спадщини та вплив на формування національної свідомості зазначила, що сьогодні дуже складна ситуація в країні. Але ми маємо знайти в собі сили, щоб зберегти музеї, бо їх вплив на людей не виміряти, а для дітей — це надбання народної мудрості і творчості.

Ще багато важливих тем було обговорено в ході семінару. В заходах брали участь співробітники МК «Древній Любеч» та учні Любецької ЗЗСО І-ІІІ ступенів.

У дружній та невимушеній атмосфері пройшли перегляд фільмів «Древній Любеч», «Князівський замок Х-ХІІ ст.», «Місця відпочинку в Любечі та його околицях»,  а також дискусія.

Олександр ЛИТВИН

Фото Володимира ПІНЧУКА

Опубліковано у Uncategorized. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *