Козацькими слідами

P9152968

У рамках координаторства МГО «Земляцтво Запоріжжя» організувало поїздку до славних міст рідного краю Мелітополя, Бердянська та Василівки. В поїздці взяли участь паредставники 14 земляцтв областей України, а саме: товариство «Вінничани у Києві», МГО «Волинське братство», Дніпропетровське земляцтво, «Закарпатці в м.Києві», ГО «Земляцтво Івано-Франківців у м.Києві», ГО «Львівське товариство», Миколаївське земляцтво, МГО «Рівненське земляцтво», ГО «Сумське земляцтво», МГО «Харківське земляцтво», МГО «Земляцтво Херсонщини», Черкаське земляцтво «Шевченків край», Чернівецьке земляцтво, Товариство «Чернігівське земляцтво».

У Запоріжжі, куди прибули земляцькі посланці, нас зустріла начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи та зв’язків з політичними партіями і громадськістю Запорізької обласної ради Олена Курилова. Далі ми попрямували до міста Василівки, де знаходиться музей історико-архітектурний заповідник «Садиба Попова».

Це унікальна пам’ятка архітектури ХІХ століття. Ансамбль був створений у 1894 році на замовлення місцевого поміщика В.П.Попова. Зараз комплекс нараховує 6 будівель в мавританському та псевдоруському стилі. Серед них: східний та північний флігелі, «Англійський замок», оглядова вежа, стайня, каретний двір та вціліла башта самого палацу. На території заповідника працює Василівський районний краєзнавчий музей. У Василівці нас зустріли хлібом-сіллю представники місцевої громади та провели цікаву екскурсію.

Після цього ми попрямували до Бердянська, який у ці дні святкує своє 185-річчя від заснування та 69 річницю визволення від фашистських загарбників. Подорожніх розмістили у дуже гарному готелі «Причал», який знаходиться на знаменитій Бердянській косі, де з одного боку за 150 м Азовське море із золотистими піщаними пляжами, з іншого – теплий лиман, рапові озера, знамениті сульфідні грязі (аналог курортів Куяльник та Саки). Тут же ми змогли покуштувати і дарунки моря.

Наступного дня ми взяли участь в урочистостях з нагоди дня міста. Потім були відвідини наймолодшого музею Бердянська — музею історії міста. Свої двері для відвідин він відкрив у 2005 році. У 5 залах музею представлена історія міста з ХІХ ст. і до сьогодення. Один із залів присвячений містам-побратимам. Експозиції їх прикрашають воскові фігури та діорама «Бердянськ у минулому».

Яке приморське місто без рибного базару! Там ми змогли насолодитися дарами моря та взяти їх із собою в дорогу. Далі нас гостинно зустрічав Мелітополь, де поблизу смт. Мирне знаходиться Національний історико-археологічний заповідник «Кам’яна могила» — гігантський масив пісковику, що утворився близько 14 млн років тому на дні Сарматського моря. З часом море відійшло, пісковик почав розтріскуватися, утворюючи при цьому численні гроти і печери різноманітних форм і розмірів. З давніх-давен схили «Кам’яної могили» приваблювали людей, там здійснювались магічні обряди. До сьогодні стіни гротів вкриті сотнями наскальних малюнків із слідами різноманітних культів. При заповіднику діє музей, який ми теж відвідали.

З незабутніми враженнями, щирими зустрічами і щедрими гостинами дводенна поїздка дійшла кінця. Сердечно дякуємо організаторів МГО «Земляцтво Запоріжжя», а також працівнику Запорізької обласної ради Олені Куриловій за ті прекрасні миттєвості, які ми прожили впродовж двох діб перебування в Запорізькій області.

P9163263

P9163221 P9163211 P9163207 P9163185 P9163179 P9153015 P9152985 P9152968 P9152950 P9163267

Опубліковано у МГО «Земляцтво Запоріжжя», Події, Рада Земляцтв. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *