Свято земляків – херсонців

IMG_2372

22 листопада в актовій залі Київського національного торговельно-економічного університету на святковому рівні відбулися щорічні збори Міжнародної громадської організації «Земляцтво Херсонщини» з нагоди 16-ї річниці з дня створення.

Земляцтво об’єднує 1500 індивідуальних та 47 колективних членів, що проживають в Україні та за її межами. Воно має свої представництва у містах Херсоні, Сімферополі (АР Крим), Москві, Санкт – Петербурзі (Російська Федерація), Нью-Йорку (США), Торонто (Канада).
Напрямками діяльності Земляцтва є:
• захист спільних інтересів;
• сприяння соціально-економічному розвитку Херсонської області;
• збагачення її історико-культурної спадщини;
• консолідація суспільства, поглиблення зв’язків між регіонами.
Головне прагнення Земляцтва – допомогти розвиткові Таврійського краю.
У зборах, крім херсонців – народних депутатів України, взяли участь керівники міст і районів області, що прибули до столиці напередодні, а також керівники братніх земляцтв.
Про основні аспекти діяльності земляцького об’єднання доповів президент Земляцтва Микола Рожко.
Від влади столиці херсонців привітав перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко, який також вручив Почесні грамоти найбільш активним членам Земляцтва.
«Сьогодні Херсонщина впевнено крокує в майбутнє, маючи досягнення в реалізації найпотужніших інвестиційних проектів в аграрному, промисловому, туристично-оздоровчому, культурному секторах, освітній та медичній галузі задля забезпечення високих стандартів життя людей», – такими слова розпочав свій виступ член ради Земляцтва – голова обласної державної адміністрації Микола Костяк.
Його виступ був цікавим і змістовним, в якому він інформував присутніх про те, що зроблено в області за останній рік тими, що живуть і працюють в області за підтримки земляків – киян. Виступ був доповнений відеофільмом про досягнення області за три роки роботи Миколи Михайловича на цій відповідальній посаді. А показати було що.
Член ради Земляцтва – голова обласної ради Віктор Пелих у своєму виступі інформував земляків про зроблене депутатським корпусом облради та земляками зі столиці.
Заступник голови облдержадміністрації Ганна Пономаренко в своєму виступі повідомила про концепцію та стратегічні напрями спектру святкових та урочистих заходів з нагоди 70-річчя утворення області.
За її словами з нагоди ювілею в районах і містах області будуть введені в дію новозбудовані та реконструйовані об’єкти, що мають особливе соціальне значення для кожного мешканця Херсонщини, а також реалізують соціально-гуманітарні акції: «Для 70-ти обездолених дітей Херсонщини знайдемо родину», «В рік 70-річчя області – 70 дитячих спортивних майданчиків», «70-ти загальноосвітнім школам – 70 мультимедійних класів з комп’ютерним забезпеченням».
Вона також поділилася думкою про намір підготувати матеріали щодо надання статусу «Національний» Херсонському державному аграрному університету та Херсонському обласному академічному музично-драматичному театру ім. Миколи Куліша.
У роботі зборів узяв участь голова Асоціації земляцьких організацій «Рада земляцтв областей та регіонів України», голова ради Товариства «Чернігівське земляцтво» в м. Києві Віктор Ткаченко. Він вручив спільну міжземляцьку нагороду – Почесний знак Ради земляцтв «За заслуги» голові Херсонської обласної ради Віктору Пелиху, віце президенту Земляцтва Херсонщини Михайлу Кушнеренку, голові обласної організації Українського товариства мисливців і рибалок Леоніду Величко, якими вони відзначені за особистий вагомий внесок у розвиток земляцького руху в Україні.
Микола Костяк вручив Почесну грамоту облдержадміністрації Віктору Ткаченку, якою він відзначений за особистий вагомий внесок у розвиток земляцького руху в Україні.
За вагомий внесок у соціально – економічний розвиток Великолепетиського та Великоолександрівського районів столичні земляки Юрій Богуцький і Микола Рожко отримали звання «Почесний громадянин району».
Херсонщина зростила під своїм крилом цілу плеяду знатних, видатних особистостей. Благодатний Таврійський край дав путівку в життя вченим і космонавтам, дипломатам і військовим, артистам і спортсменам, лікарям і вчителям.
Головними постатями для херсонських краян є – Семен Будьонний, Джон Говард, Олесь Гончар, Олександр Довженко, Олександр Собко, Олексій Федоров.
Херсонщина – неповторний куточок півдня України, сповненого легенд, героїчних сторінок історії, щедрою казковою природою, талановитими, роботящими людьми та добрими традиціями.
Наприклад, за давньою традицією в Новій Каховці щороку першокласників приймають у довженківці. Напередодні прийому вони знайомляться з символікою школи: штандартом, емблемою, гімном, вивчають кодекс честі довженківця, відвідують з екскурсією шкільний кабінет-експозицію, присвячену Олександру Довженку більше дізнаються про його взаємозв’язок з Новою Каховкою.
Поточного року це шкільне свято відбулося вперше у міському парку, біля пам’ятника Олександру Довженку, який урочисто відкрили 21 вересня 2012 року.
Мені – довженківцю з багаторічним стажем і прихильнику належного вшанування пам’яті людей, як того вони заслужили, дуже приємно, що в Херсонській області вшановують пам’ять геніального українського кінорежисера, кінодраматурга, художника, письменника, класика світового кінематографа Олександра  Довженка, який народився на Чернігівщині, прославив Зачаровану Десну та вже багато років є візитною карткою України.
Олексій ОРЄХОВИЧ

Фото автора

IMG_2375 IMG_2380 IMG_2387 IMG_2392 IMG_2398 IMG_2402 IMG_2404 IMG_2421

Опубліковано у МГО «Земляцтво Херсонщини» | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *