РОЗКОЛЯДА – 2016

P206917706 лютого 2016 року Івано-Франківське земляцтво запросило своїх членів-мешканців столиці, а також керівників земляцтв областей України у м. Києві, представників дипломатичного корпусу торкнутися живої традиції Розколяди. В цьому році святкове дійство організовано спільно з Українською Греко-Католицькою Церквою. Урочистості пройшли в Патріаршому Соборі Воскресіння Христового в Києві з благословення Архиєпископа і Митрополита Івано-Франківської Архиєпархії УГКЦ Кир Володимира Війтишина під супровід неймовірних колядок у виконанні Камерного Хору «Воскресіння» Архикатедрального Собору м. Івано-Франківська УГКЦ.

Серед гостей дійства були присутні почесні гості: виконавчий директор Патріаршої курії УГКЦ отець Роман Небожук, директор консульського департаменту Міністерства закордонних справ Андрій Сибіга, заступник директора протокольного департаменту МЗС України Віталій Максименко, консул посольства Литовської республіки в Києві Антанас Сатас, консул Посольства Румунії в Україні Габріель Нікола, представник посольства Канади в Україні Георгій Грущенко, парафіяни Українських Церков, заступник голови Івано-Франківської обласної ради Ольга Галабала, заступник голови Сумської обласної ради Лілія Ричкіна, голова Верховинської райради Іван Шкіндюк, Народна артистка  України Христина Стебельська, Герой України Анатолій Француз, громадський діяч Михайло Бунь, директор  китайської компанії Кежуй Груп Ван Юань Цюань, голова Наглядової Ради компанії “МТ-Інвест” Мирослав Табахарнюк, представник ПАТ «Укрзалізниця» Михайло Негрич, члени Асоціації «Рада земляцтв областей та регіонів України»-керівники земляцтв у Києві і поважні представники об’єднань:

 

Євген Касьян
  • ГО «Товариство «Вінничани у Києві»
Данило Курдельчук
  • МГО «Волинське братство»
Віктор Барановський
  • МГО «Земляцтво житомирян»
Орест КлимпушМарія КлимпушВасиль Богач
  • Товариство «Закарпатців в м. Києві»
Володимир Федорченко
  • МГО «Земляцтво Запоріжжя»
Лариса ГриджукНіна Сальваровська
  • МГО «Івано-Франківське земляцтво»
Микола Мездрін
  • ГО «Земляцтво Кіровоградщини»
Геннадій Дерев’янчук
  • ГО «Львівське товариство»
Микола ЯкимчукСвятослав Ващук
  • МГО «Рівненське земляцтво»
Іван Рішняк
  • ГО «Сумське земляцтво» в м. Києві
Ярослав Фліссак
  • ГО Тернопільське земляцтво в м.Києві «Тернопілля»
Ігор Паровишніков
  • МГО «Слобожанщина»
Ольга Левченко
  • МГО «Харківське земляцтво»
Микола Рожко
  • МГО «Земляцтво Херсонщини»
Михайло Каплун
  • Хмельницьке земляцтво «Хмельниччина»
Борис  Пономаренко
  • Черкаське земляцтво «Шевченків край»
Валерій ЦибухБогдан Гурбик
  • ГО Земляцтво буковинців в м. Києві «Буковина»
Віктор Ткаченко
  • Товариство «Чернігівське земляцтво» в м. Києві

На завершення дійства пройшла усталена в Асоціації земляцтв України традиція передачі координаторства спільної земляцької роботи в столиці.

Голова Асоціації земляцтв областей та регіонів України Віктор Ткаченко привітав присутніх, подякував за роботу, проведену за час координаторства керівників і загал Закарпатського земляцтва, висловив впевненість у тому, що наступний координатор – Івано-Франківське земляцтво високо пронесе стяг координатора  з сьогоднішнього дня до липня, коли буде передавати  естафету Сумському земляцтву.

Після короткого звіту та привітання президент Закарпатського земляцтва  Василь Лазоришинець передав символи координаторства – Булаву та Герб України голові Івано-Франківського земляцтва Богдану Гдичинському, який приймаючи почесний обов’язок, подякував земляцтву за довіру, коротко озвучив програму дій на наступні півроку.

Богдан Гдичинський виконав приємну місію нагородження Грамотами Верховної Ради України представників Асоціації земляцтв України – голови  «Земляцтво житомирян»  Сергія Войтенка та заступника голови Віктора Барановського.

Після цього гостинно запросив присутніх перейти до зали Міжнародного виставкового центру на святковий фуршет.

Під час фуршету земляки насолоджувалися різдвяними колядками різних виконавців. Серед яких Вокальний чоловічий бенк WOK_AUT, молоді співачки Діана Рудко, Ольга Ошитко та Олена Степанченко, фольклорно-етнографічний театр «Левенятко», ансамбль «Зернятко», гуморист Лука Суслов, трембітар Микола Василевич, Народний артист України Михайло Кривень. А родзинкою вечора стала коляда «Добрий вечір тобі» у виконанні колективу Івано-Франківського земляцтва на чолі із Богданом Гдичинським. Не обійшлося і без троїстих музик, під музику яких в «плєс» пішли всі.

Чудо Різдва – до нього слід готуватися заздалегідь. Так само і приходу колядників у кожній хаті очікують як найбільшого свята в році. Колядують навіть там, де господарі не живуть, – аби добро не минуло хату та землю. Така сильна віра в цілющу силу Різдвяної коляди живе у горян. А колядою освячується все живе: і ліси, і полонини, і домашня худібка. До кожного члена сім’ї звертаються колядники, не забувають також за бджіл, за птицю, за рибу в поток, за город – все потребує освячуючої ласки.

Розколяда – є звичаєм, який підводить підсумок циклу різдвяних свят. До нього долучаються всі бажаючі, щоб разом з гуртами колядників розділити велику радість народження Ісуса Христа, яке переростає в масовий карнавал, а супроводжується співами та розвагами. В музичний супровід першими включаються трембіти, мисливські роги, дзеленчать, перегукуються дзвіночки, вступають скрипки і цимбали, стріляють мушкети, підлітають догори топірці. Гуцули пускаються в «плєс», який створює майже містичну атмосферу, нагадуючи нам про «тіні забутих предків».

Гуцульські трембіти і коляда прозвучали в Києві як щось справді свіже і сенсаційне – як лавина незайманого світу, яка сходить з карпатського хребта. Цей свіжий подих карпатських гір принесли до столиці колядницькі гурти з різних куточків Гуцульщини.

Направду, Розколяда – родинне свято, а ще – калейдоскоп кольорів, вражень і вишиванок. Через колядки, віншуючи та прославляючи новонародженого Ісуса, гості несли віру та світлу надію на мир і любов в Україні.

 

 

 

Опубліковано у Голова Ради Земляцтв, Закарпатське земляцтво, Земляцтво івано-франківців у м. Києві, Земляцтво Житомирян, Львівське товариство, МГО "Волинське братство", МГО "Земляцтво Кіровоградщини", МГО "Полтавське земляцтво", МГО "Харківське земляцтво", МГО "Чернігівське земляцтво", МГО «Земляцтво Херсонщини», Події, Рівненське земляцтво, Рада Земляцтв. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *