КОЛО ЖИТТЯ

jarmarok-ATOТак глибоко по-філософськи називався благодійний ярмарок, який відбувся 19 жовтня в столичному Міжнародному виставковому центрі. Його задумали та організували молоді креативні кияни, Асоціація земляцтв областей України у м. Києві, ТОВ «Міжнародний виставковий центр» та громадська платформа «Волонтерська сотня». Метою акції був збір коштів для лікування українських бійців, поранених в зоні АТО. До благородного дійства долучилися Асоціація ветеранів спорту України, майстри народних промислів.

Це була справді хвилююча подія. Сотні людей різного віку – від літніх людей до щебетливих дітей, від ветеранів спорту до уславлених олімпійських чемпіонів, від відомих особистостей до звичайних киян – заповнили велетенський павільйон, згуртувалися поміж столами, на яких красувалися різноманітні вироби народних майстрів та інші популярні товари. Уздовж двох імпровізованих стін розташувалися земляцтва областей, де активісти жваво пропонували книги, рушники, вишиванки, обереги, ляльки-мотанки, дитячі іграшки з дерева і глини, вироби з бурштину та багато іншого краму.

Серед залу не було відбою від дітвори та дорослих до дивовижної майстрині Галини Дмитрівни Пузій, з рук якої прямо на очах у здивованих глядачів народжувалося полотно для рушника. Як стало відомо, вона приїхала спеціально на ярмарок із села Андріївка Чернігівського району.

А неподалік молодий майстер не встигав навчати дітвору володінню гончарним кругом. А ще далі дітвора з великим захоплення створювала нехитрі послання українським воїнам, які заліковують рани у госпіталях.

Поруч відбувалася ще одна патріотична акція: всі бажаючі бралися за голки з нитками і вишивали довжелезний рушник єднання, присвячений 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка «Рушник Великому Тарасу». Більше сотні українців своїми руками поклали по кілька стібків на рушнику, який зрештою стане національним надбанням, патріотичним актом виховання громадян в любові до рідної батьківщини.

…І нарешті сколихнув усіх урочистий Гімн України. Треба було бачити, як натхненно виспівували мелодію всі присутні, якою гордістю за свою Батьківщину світилися людські очі! Під такий піднесений настрій розпочався центральний аукціон, головними діючими особами якого стали видатні українські спортсмени: Зінаїда Турчина, Галина Захарова, Олександр Шапаренко, Григорій Крісс, та багато інших. З коротким вітальним словом виступили: міністр молоді та спорту Дмитро Булатов, президент Асоціації ветеранів спорту, голова Асоціації земляцтв України Віктор Ткаченко, керуючий справами Національного олімпійського комітету Юрій Авкустович Тамм, заступник міністра молоді та спорту, олімпійська чемпіонка Сочі Олена Підгрушна, засновники «Волонтерської сотні» Марина Лисак та Ірина Холошенко. Під оплески присутніх Д. Булатов та В. Ткаченко перерізали червону стрічку і дали хід благодійному аукціону.

Можна тільки дивуватися, як практично без жодного досвіду проведення подібних акцій організатори ярмарку зуміли надати йому характеру театрального дійства. Об’єднуючою серцевиною був високий душевний порив кожного, хто переступив поріг великого залу і долучився до святої справи – будь-яким чином допомогти славним захисникам України, бо вони обстали і за всіх нас.

Керівники майже всіх земляцьких об’єднань у м. Києві – членів Асоціації областей і регіонів України долучилися до акції з численними своїми земляками, оглянули представлені на ярмарку творіння народних майстрів з різних куточків України, внесли свою частку допомоги у загальну скарбничку, яка буде спрямована на допомогу пораненим у безглуздій війні учасникам АТО.

0007

0008 0025 0024 0023 0022 0021 0020 0019 0018 0017 0016 0015 0014 0013 0012 0011 0010 0009

Опубліковано у Події, Рада Земляцтв | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *