На Аскольдовій могилі попрощалися з відомим закарпатцем, вченим та державним діячем Миколою Бідзілею

БІДЗІЛЯ  МИКОЛА ІВАНОВИЧ

 На 93 році життя  помер перший Голова, а потім довічний Почесний голова «Товариства закарпатців у місті Києві»

 

Микола Іванович відомий український державний, політичний, громадський та науковий діяч, вчений у галузі космічної біології, фізіолоґії рослин, біофізики і радіобіолоґії рослин, засекречені дослідження якого пройшли апробацію у космосі, кандидат біологічних наук.

Видатний закарпатець, який народився 9 грудня 1930, у с. Сасово, Виноградівського району, Закарпатської області, є автором понад 150 праць у галузі біофізики, радіобіології та космічної біології та був нагороджений орденом «За заслуги» III ст. та ювілейною медаллю «20 років незалежності України». Він був один з організаторів і лідерів Народного руху України, активний діяч на громадській і політичній арені, на рахунку якого знакові для держави рішення. 13 липня 1991 р. на честь першої річниці проголошення суверенітету першим серед 14 районів м. Києва підняв державний прапор України перед Московською районною радою. А 19 серпня того ж року видав розпорядження про незаконність проголошення в УРСР ГКЧП та оголосив єдиною конституційною владою на території Московського району м. Києва районну раду та Київську міську раду народних депутатів.

Першим у світі вивчив і підтвердив радіозахисні властивості рослинних меланінів, увів до обігу поняття нативних вільних радикалів, дослідив їхні радіопротекторні якості, займався вивченням біологічної ролі нативних й радіоіндукованих вільних радикалів, а також ролі фікобілінів і фікоціанінів у біологічних процесах.

Микола Іванович 17 років присвятив педагогічній діяльності. Викладав курс радіобіології й біофізики в Національному аграрному університеті в м. Києві. Із кінця 1950-х рр. разом із колегами-закарпатцями стихійно гуртував навколо себе земляків — студентів, аспірантів, учених, лікарів, митців, футболістів — щоб допомагали й підтримували одне одного, пам’ятали своєрідні й унікальні традиції, серед яких зросли на Закарпатті. Із цих починань постало закарпатське земляцтво в столиці, котре у 2000 р. офіційно зареєстрували серед громадських об’єднань як товариство «Закарпатці в м. Києві», а Микола Іванович став його  першим Головою, а потім довічним Почесним головою.

Із 1990 до 1995 рр. обирався головою ради й виконкому, був призначений представником Президента України та головою держадміністрації Московського району м. Києва. Саме в ці буремні часи гартувалась незалежність Української держави.

Микола Бідзіля пішов в життя 13 травня 2023 року у віці 93 років. Попрощатися з ним до Церкви Святого Миколая на Аскольдовій прийшли його рідні, колеги та знайомі.

Поховали відомого політика та науковця на Байковому цвинтарі, ділянка № 27 а. Адреса: м. Київ, вул. Байкова, 6.

Керівництво Громадської спілки «Асоціація земляцьких організацій «Рада земляцтв областей та регіонів України» висловлює щирі співчуття рідним та близьким Миколи Івановича.

 

Опубліковано у Uncategorized. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *